Chcesz zamówić kiszone warzywa? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański przysmak, z rzadka przyrządzany w innych regionach świata. Lecz domowe kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.

Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością?

Zgodnie z wiedzą historyków proces konserwowania pokarmów przez ich przechowywanie w soli, w solance lub w occie, wykorzystywany jest przez ludzi od ponad 4 tysiącleci. Proces ten najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z terenów dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, hamuje namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Kilka wieków wstecz była to perfekcyjna metoda, żeby wydłużyć czas zdatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikł obyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Cechują się one m.in. sporą zawartością witaminy C, dlatego żeglarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co ciekawe, po polsku kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z koniczyny czerwonej lub owsa.

Kiszone przetwory warzywne na świecie

Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni zasadniczo na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie i w USA, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie cieszy się dużą popularnością. Lecz ogórki kwaszone są tam chyba niezmiernie lubianym dodatkiem do burgerów, hot-dogów i sandwiczy. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kiszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. czosnek, paprykę, jak również owoce (np. oliwki), a niekiedy nawet śledzie.

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwaśność i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem bądź istotnym dodatkiem do setek przepisów narodowych. Należy pamiętać, że smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych rejonach świata, bowiem zależy on od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek kiszony według standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w USA.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]