Jeśli potrzebujesz kiszonych ogórków, skieruj się na tę stronę.
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kiszonki są równie zdrowe, co smaczne.
Kwaszone ogórki – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami
Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki bądź beczki z drewna, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą i stawia się pojemnik na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dobach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek oraz koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić także różnymi dodatkami, np. liśćmi czarnej porzeczki, kawałkami marchwi czy gorczycą. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, by osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarką lub piwnicą, w której może chować żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, tj. w kubełkach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają kiszone ogórki?
Od stuleci powszechnie wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie wpływają na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ wraz z kwaszonkami spożywamy pomocne kultury bakterii, które dobrze oddziałują na florę przewodów pokarmowych oraz obniżają ich pH, wspierając w konsekwencji procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (dostarczają około 12 kcal w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę E, C i A, witaminy z grupy B, a także sporo składników odżywczych istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, selen czy fosfor. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? O ile lubimy cierpkie smaki, polecamy nie wylewać jej po spożyciu warzyw, tylko użyć jej do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w trakcie kwaszenia mikroelementy przenikają po części do soku. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem duża ilość soli.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]