Zobacz, gdzie zamówić sok z kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, do tej pory mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie można pominąć również napojów takich jak kombucza, kefir czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pomagają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała witaminy konieczne dla jego właściwego działania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – czemu należy go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Stanowią one również tarcze ochronną w czasie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]lki.pl