Potrzebujesz soli kłodawskiej niejodowanej? Powinieneś odwiedzić ten adres.

Substancją niezbędną do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak potraw. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 gramów dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek regulujący utrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak wapń, magnez czy selen, a zarazem nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, wapnia i cynku

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi świetny do domowych kiszonek. Jest cennym źródłem wapnia, potasu czy cynku, czyli pierwiastków koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie traci swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]