Chcesz kupić żywność ekologiczną? Skieruj się tutaj.

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, wyroby spożywane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni produktów wytworzonych z ekologicznej żywności.

Eko żywność – znikoma zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich

Żeby konkretny wyrób oferowany w naszym kraju mógł tytułować się „eko”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność eko i przetwory z niej sporządzone muszą posiadać określone certyfikaty przyznawane przez upoważnione do tego instytucje. Kluczową jednak cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, że wykorzystane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa hodowano według kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie stosowali syntetycznych nawozów ani środków ochrony roślin, które mogłyby negatywnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla środowiska. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby bądź zanieczyszczają wody gruntowe, a opryski upraw silnymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych owadów. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy warzywa i owoce posiadają niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych szkodliwych związków dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Co musi znaleźć się na opakowaniu przetworów ekologicznych

Przetwory ekologiczne podlegają nieustannemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym też w czasie magazynowania oraz transportu. Co istotne, jeżeli produkt spełnia warunki, jego wytwórca prócz typowych informacji między innymi o kaloryczności, warunkach składowania, dacie trwałości oraz wadze netto, kraju produkcji ingredientów, musi również obligatoryjnie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest kształt liścia ułożony z białych gwiazd na zielonym tle. Wypatrując żywności ekologicznej powinno się zatem czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]