Szukasz czerwonego barszczu na zakwasie? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy z reguły podczas Wigilii lub hucznych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz także jako dodatek do innych dań.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale też smakowita przekąska
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to łatwy do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie nieco słodkawy aromat powoduje, iż rewelacyjnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wolą w nim kartofle, kawałki kiełbasy i jajo na twardo, inni wrzucają weń pierogi z kapustą, grzybami albo mięsem. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa obiadowa, ale także pyszna przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Należy wspomnieć, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także mnóstwo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się go osobom cierpiącym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym często je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak
Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy szef kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej przyprawia to danie. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, by uwydatnić naturalną słodycz buraka, pozostali uwielbiają pikantny barszcz, mocno pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo zawiera więcej istotnych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotować samodzielnie, lecz proces fermentacji trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]