Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie ulega korozji i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niewidoczną powłokę. Chroni ona stal przed szkodliwym wpływem rozmaitych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym

Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania znacznych ilości ukończonych już środków. Wymienione wcześniej cechy powodują, iż zbiorniki ze stali nierdzewnej są też idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki fermentacyjne dla sektorze spożywczym

Zbiorniki stalowe są często używane w różnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, browarach czy piekarniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego typu naczyniach nie zbiera się nalot, który sprzyja skażeniu ich zawartości mikroorganizmami bądź dzikimi drożdżami.