Stal nierdzewna ma sporo wartościowych właściwości powodujących, iż jest szeroko używana. Jej kluczowy atut to z bez wątpienia odporność na rdzę, która nie tylko zapewnia solidność wyprodukowanych z niej elementów, ale też pozwala na ich styczność z cieczami oraz wilgotnymi materiałami. Prócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co znaczy, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jego plusów uzupełnia nieporowata powierzchnia uniemożliwiająca rozwój bakterii.

Wyroby ze stali kwasoodpornej – zbiorniki na żywność lub kosmetyki

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Stabilność chemiczna czynią ze stali nierdzewnej perfekcyjny materiał dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień używane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w toku wytwarzania, a następnie składowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i browarach wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w charakterze pojemników fermentacyjnych. Materiał ten jest także wykorzystywany na co dzień w przemyśle kosmetycznym i przez podmioty zajmujące się produkcją i dystrybucją paliw, rozcieńczalników i innych chemikaliów.

Wyroby ze stali nierdzewnej – balustrady i meble

Wytrzymałość na niekorzystne czynniki pogodowe (kwaśne opady, wysokie i niskie temperatury czy wilgotność) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku na zewnątrz budynków (przykładowo jako elementy balkonowe), a także na pływalniach (mowa o drabinkach i barierkach). Ze względu na elegancki wygląd, równie dobrze sprawdzają się również w wewnętrznych częściach budynków – m.in. na klatkach schodowych. Oprócz tego sterylność stali nierdzewnej daje możliwość stosowania jej w gabinetach medycznych i przychodniach.