Nalewka z mirabelek to jeden z najczęściej przygotowywanych domowych trunków. Przedstawiamy 3 przepisy: na klasyczną nalewkę z mirabelek, na nalewkę z mirabelek z pestkami i na nalewkę z niedojrzałych mirabelek.

Mirabelki – co to za owoce?

Na początek poznajmy naszego głównego bohatera. Mirabelki, nazywane również śliwkami mirabelkowymi, są odmianą śliwki. Są to małe, kuliste owoce o złocistej skórce i delikatnym miąższu. Słodkie, lekko kwaskowate i pełne aromatu.

Występują zwykle w lecie i są jednym z najpopularniejszych składników nalewek. Można znaleźć je na wielu targowiskach i w sklepach spożywczych w sezonie, dlatego warto skorzystać z okazji i przygotować z nich coś wyjątkowego.

Właściwości nalewki z mirabelek

Mirabelki są niskokaloryczne, ale bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa jako antyoksydant, chroniąc organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Mirabelki są również źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Mirabelki posiadają właściwości przeciwzapalne, dzięki obecności przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy. Przeciwutleniacze pomagają w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca i ogólną kondycję.

Mirabelki są bogate w błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Spożywanie mirabelek lub nalewki z mirabelek może pomóc w regulacji trawienia, zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.

Mirabelki zawierają silne antyoksydanty, takie jak antocyjany. Te związki przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i wspomagając ogólną zdrowotność. Działanie antyoksydacyjne mirabelek może również przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia.

Nalewka to doskonały sposób na cieszenie się korzyściami zdrowotnymi mirabelek. Ważne jest jednak spożywanie jej z umiarem. Nalewki są napojami alkoholowymi, dlatego zaleca się picie ich odpowiedzialnie i umiarkowanie.

Szybka nalewka z mirabelek – przepis

Do podstawowego przepisu na nalewkę z mirabelek potrzebujesz tylko 3 składników, a samo przygotowanie trunku zajmie Ci dosłownie chwilę. Najbardziej czasochłonnym krokiem jest przygotowanie owoców. Gdy będą już gotowe to wystarczy ok. 5 minut, by dokończyć przepis. Zdecydowanie jest to szybka nalewka z mirabelek, ale musisz odczekać ok. miesiąca, by móc ją degustować.

Składniki:

  • mirabelki – 500 g
  • cukier – 250 g
  • spirytus (można również użyć wódki lub bimbru) – 500 ml.

Akcesoria:

  • słój (znajdziesz go w kategorii słoiki – możesz przefiltrować produkty wg pojemności, np. 2 litry) lub gąsior, jeśli chcesz przygotować na raz większą ilość alkoholu
  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki
  • lejek
  • sitko lub worek filtracyjny.

Przygotowanie:

  1. Umyj mirabelki, osusz je i usuń pestki, jeśli wolisz wersję bez pestek.
  2. Umieść owoce w słoju lub butelce.
  3. Dodaj cukier i spirytus.
  4. Zamknij słoik lub butelkę i delikatnie wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
  5. Pozostaw nalewkę w ciepłym miejscu na około miesiąc, wstrząsając ją od czasu do czasu.
  6. Po upływie miesiąca przecedź nalewkę przez sitko lub worek filtracyjny.
  7. Przelej nalewkę do butelki i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Nalewka z mirabelek z pestkami – przepis

Jeśli chcesz wykonać nalewkę z mirabelek z pestkami, to pamiętaj, by nieco naciąć owoce, bo dzięki temu łatwiej uwolnią sok. Niektórzy mówią, że nalewka z pestkami jest smaczniejsza, ale tak naprawdę wszystko zależy od preferencji.

Składniki:

  • mirabelki – 500 g
  • cukier – 250 g
  • spirytus lub inny płyn o wysokiej zawartości alkoholu – 500 ml.

Akcesoria:

  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki
  • lejek
  • sitko lub worek filtracyjny.

Przygotowanie:

  1. Umyj mirabelki, osusz je i usuń ogonki. Natnij owoce.
  2. Umieść mirabelki w słoju lub butelce.
  3. Dodaj cukier.
  4. Napełnij słoik lub butelkę spirytusem.
  5. Zamknij słoik lub butelkę i delikatnie wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
  6. Pozostaw nalewkę w ciepłym miejscu na około miesiąc, wstrząsając ją od czasu do czasu.
  7. Po miesiącu nalewkę można przecedzić przez sitko, pozostawiając mirabelki z pestkami w napoju.
  8. Przelej nalewkę do butelki i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Po upływie miesiąca nalewka z mirabelek z pestkami będzie gotowa do degustacji. Pestki stopniowo uwalniają swoje olejki, nadając napojowi intensywny smak i aromat. Przed podaniem warto wstrząsnąć butelką, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

Nalewka z niedojrzałych mirabelek – przepis

Przygotowanie nalewki z niedojrzałych mirabelek jest bardzo podobne do standardowego przepisu na nalewkę. Będzie ona mniej słodka, ale tak samo aromatyczna.

Składniki:

  • niedojrzałe mirabelki – 500 g
  • cukier – 250 ml
  • wódka lub spirytus – 500 ml
  • laska cynamonu – 1 sztuka.

Akcesoria:

  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki
  • lejek
  • sitko lub worek filtracyjny

Przygotowanie:

  • Umyj niedojrzałe mirabelki, osusz je i usuń ogonki.
  • Przełóż mirabelki do słoja lub butelki.
  • Dodaj cukier.
  • Napełnij słoik lub butelkę wódką lub spirytusem.
  • Jeśli chcesz dodać nutę cynamonu, przekrój laskę wzdłuż i dodaj do mieszanki.
  • Zamknij słoik lub butelkę i delikatnie wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
  • Pozostaw nalewkę w ciepłym miejscu na około 4-6 tygodni, wstrząsając ją od czasu do czasu.

Po upływie 4-6 tygodni nalewka z niedojrzałych mirabelek będzie gotowa do degustacji.

Smacznego!

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Nalewka-z-mirabelek/169