Nalewka z mirabelek to jeden z najczęściej przygotowywanych domowych trunków. Przedstawiamy 3 przepisy: na klasyczną nalewkę z mirabelek, na nalewkę z mirabelek z pestkami i na nalewkę z niedojrzałych mirabelek.
Mirabelki – co to za owoce?
Na początek poznajmy naszego głównego bohatera. Mirabelki, nazywane również śliwkami mirabelkowymi, są odmianą śliwki. Są to małe, kuliste owoce o złocistej skórce i delikatnym miąższu. Słodkie, lekko kwaskowate i pełne aromatu.
Występują zwykle w lecie i są jednym z najpopularniejszych składników nalewek. Można znaleźć je na wielu targowiskach i w sklepach spożywczych w sezonie, dlatego warto skorzystać z okazji i przygotować z nich coś wyjątkowego.
Właściwości nalewki z mirabelek
Mirabelki są niskokaloryczne, ale bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa jako antyoksydant, chroniąc organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Mirabelki są również źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Mirabelki posiadają właściwości przeciwzapalne, dzięki obecności przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy. Przeciwutleniacze pomagają w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca i ogólną kondycję.
Mirabelki są bogate w błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Spożywanie mirabelek lub nalewki z mirabelek może pomóc w regulacji trawienia, zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.
Mirabelki zawierają silne antyoksydanty, takie jak antocyjany. Te związki przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniem i wspomagając ogólną zdrowotność. Działanie antyoksydacyjne mirabelek może również przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia.
Nalewka to doskonały sposób na cieszenie się korzyściami zdrowotnymi mirabelek. Ważne jest jednak spożywanie jej z umiarem. Nalewki są napojami alkoholowymi, dlatego zaleca się picie ich odpowiedzialnie i umiarkowanie.
Szybka nalewka z mirabelek – przepis
Do podstawowego przepisu na nalewkę z mirabelek potrzebujesz tylko 3 składników, a samo przygotowanie trunku zajmie Ci dosłownie chwilę. Najbardziej czasochłonnym krokiem jest przygotowanie owoców. Gdy będą już gotowe to wystarczy ok. 5 minut, by dokończyć przepis. Zdecydowanie jest to szybka nalewka z mirabelek, ale musisz odczekać ok. miesiąca, by móc ją degustować.
Składniki:
- mirabelki – 500 g
- cukier – 250 g
- spirytus (można również użyć wódki lub bimbru) – 500 ml.
Akcesoria:
- słój (znajdziesz go w kategorii słoiki – możesz przefiltrować produkty wg pojemności, np. 2 litry) lub gąsior, jeśli chcesz przygotować na raz większą ilość alkoholu
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki
- lejek
- sitko lub worek filtracyjny.
Przygotowanie:
- Umyj mirabelki, osusz je i usuń pestki, jeśli wolisz wersję bez pestek.
- Umieść owoce w słoju lub butelce.
- Dodaj cukier i spirytus.
- Zamknij słoik lub butelkę i delikatnie wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
- Pozostaw nalewkę w ciepłym miejscu na około miesiąc, wstrząsając ją od czasu do czasu.
- Po upływie miesiąca przecedź nalewkę przez sitko lub worek filtracyjny.
- Przelej nalewkę do butelki i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nalewka z mirabelek z pestkami – przepis
Jeśli chcesz wykonać nalewkę z mirabelek z pestkami, to pamiętaj, by nieco naciąć owoce, bo dzięki temu łatwiej uwolnią sok. Niektórzy mówią, że nalewka z pestkami jest smaczniejsza, ale tak naprawdę wszystko zależy od preferencji.
Składniki:
- mirabelki – 500 g
- cukier – 250 g
- spirytus lub inny płyn o wysokiej zawartości alkoholu – 500 ml.
Akcesoria:
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki
- lejek
- sitko lub worek filtracyjny.
Przygotowanie:
- Umyj mirabelki, osusz je i usuń ogonki. Natnij owoce.
- Umieść mirabelki w słoju lub butelce.
- Dodaj cukier.
- Napełnij słoik lub butelkę spirytusem.
- Zamknij słoik lub butelkę i delikatnie wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
- Pozostaw nalewkę w ciepłym miejscu na około miesiąc, wstrząsając ją od czasu do czasu.
- Po miesiącu nalewkę można przecedzić przez sitko, pozostawiając mirabelki z pestkami w napoju.
- Przelej nalewkę do butelki i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Po upływie miesiąca nalewka z mirabelek z pestkami będzie gotowa do degustacji. Pestki stopniowo uwalniają swoje olejki, nadając napojowi intensywny smak i aromat. Przed podaniem warto wstrząsnąć butelką, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.
Nalewka z niedojrzałych mirabelek – przepis
Przygotowanie nalewki z niedojrzałych mirabelek jest bardzo podobne do standardowego przepisu na nalewkę. Będzie ona mniej słodka, ale tak samo aromatyczna.
Składniki:
- niedojrzałe mirabelki – 500 g
- cukier – 250 ml
- wódka lub spirytus – 500 ml
- laska cynamonu – 1 sztuka.
Akcesoria:
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki
- lejek
- sitko lub worek filtracyjny
Przygotowanie:
- Umyj niedojrzałe mirabelki, osusz je i usuń ogonki.
- Przełóż mirabelki do słoja lub butelki.
- Dodaj cukier.
- Napełnij słoik lub butelkę wódką lub spirytusem.
- Jeśli chcesz dodać nutę cynamonu, przekrój laskę wzdłuż i dodaj do mieszanki.
- Zamknij słoik lub butelkę i delikatnie wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
- Pozostaw nalewkę w ciepłym miejscu na około 4-6 tygodni, wstrząsając ją od czasu do czasu.
Po upływie 4-6 tygodni nalewka z niedojrzałych mirabelek będzie gotowa do degustacji.
Smacznego!
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Nalewka-z-mirabelek/169